Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko predvolalo ukrajinského veľvyslanca ohľadom ruského plynu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR – Jakub Kotian

Skutočnosť, že Kyjev chce brániť v bezpečných dodávkach zemného plynu, považujeme za vážny útok na suverenitu a národnú bezpečnosť zdôraznil Szijjártó.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó predvolal na utorok ukrajinského veľvyslanca po tom, čo Kyjev oznámil, že napadne na úrovni EÚ dlhodobú zmluvu Maďarska o dodávkach zemného plynu z Ruska. Šéf maďarskej diplomacie to oznámil na Facebooku po pondelňajšom podpísaní zmluvy s Ruskom s poznámkou, že uvedený krok Ukrajiny je zameraný proti suverenite Maďarska.

"Ukrajine nie je nič do toho, s kým a o čom sa dohaduje Maďarsko. Skutočnosť, že Kyjev chce brániť v bezpečných dodávkach zemného plynu, ktoré slúžia na vykurovanie domovov a fungovanie priemyslu, považujeme za vážny útok na suverenitu a národnú bezpečnosť (Maďarska)," zdôraznil Szijjártó.

Podľa jeho slov možno konanie Kyjeva považovať za nepriateľský krok po tom, čo Maďarsko pomohlo Ukrajine s dodávkami zdravotníckeho materiálu či pľúcnych ventilátorov, ale aj s ošetrovaním zranených vojakov, poskytovaním rekreácie pre ukrajinské deti či financovaním investícií.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Táto ďalšia dlhodobá zmluva medzi Maďarskom a Ruskom v terajších neistých časoch podľa Szijjartóa zaručuje Maďarsku energetickú bezpečnosť na nadchádzajúcich 15 rokov. Zmluva je dohodnutá na desať plus päť rokov, pričom počas týchto piatich rokov bude možné upraviť nakupovaný objem plynu. Celková odhadovaná hodnota kontraktu je 20 miliárd dolárov (17 miliárd eur). Plyn v ročnom objeme 4,5 miliardy kubických metrov bude dodávať ruská strana z väčšej časti z juhu prostredníctvom srbsko-maďarského interkonektora, ktorý začne fungovať 1. októbra, a časť smerom z Rakúska.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí už v pondelok na margo tejto zmluvy uviedlo, že predstavuje ohrozenie energetickej bezpečnosti celej Európy. Kyjev je presvedčený, že Rusko chce dodávky energií využiť ako politickú zbraň proti Ukrajine a Európe.

Ukrajinské médiá informovali, že ukrajinský rezort diplomacie v pondelok avizoval, že v súvislosti s podpísaním rusko-maďarskej zmluvy inicioval odklad zasadnutia ukrajinsko-maďarskej medzivládnej komisie pre ekonomickú spoluprácu, ktoré sa malo konať o niekoľko dní v Budapešti.

Ukrajinská strana má tiež v pláne obrátiť sa na Európsku komisiu a požiadať ju o stanovisko, či je nová maďarsko-ruská zmluva v súlade s legislatívou EÚ v oblasti energetiky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)