Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prepustili šéfredaktora maďarského Index.hu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám.

Budapešť 23. júla (TASR) – Šéfredaktora maďarského spravodajského servera Index.hu Szabolcsa Dullu v stredu prepustili zo zamestnania. Novinári Index.hu označili tento krok za neprijateľný, informoval server media1.hu.

Len pred mesiacom Szabolcs Dull hovoril o vonkajších tlakoch, ktoré by mohli smerovať k ukončeniu činnosti ním vedenej redakcie.

Informáciu o tom, že Dull dostal výpoveď, zverejnil László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj, ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt.

Mimoparlamentné hnutie Momentum pripravuje na piatok v Budapešti protestný pochod proti ďalšiemu útoku voči slobode tlače. Pochod povedie od redakcie Indexu k sídlu úradu vlády v niekdajšom karmelitánskom kláštore.

Novovymenovaný generálny riaditeľ Indexu Pál Szombathy vo štvrtok pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nešťastná komunikácia medzi Bodolaim a Dullom viedla ku kríze vzájomnej dôvery. Podľa Szombathyho slov nie je zrejmé, prečo si novinári Indexu myslia, že je ohrozená nezávislosť ich redakcie.

Pripomenul, že v júni boli medializované informácie o plánovanej reorganizácii redakcie ako súčasti opatrení, reagujúcich na výpadok príjmov z reklamy vplyvom koronavírusovej pandémie. Tieto plány sa však podľa neho nezrealizovali.

Server 24.hu v júni uviedol, že plán reorganizácie ráta s využitím externých zdrojov správ v niektorých oblastiach, čo by znemožnilo zachovať súčasné fungovanie redakcie.

Organizácia Reportéri bez hraníc koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače. Konštatovalo sa v nej, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom.

Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám.