Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko prevzalo 80 dávok vakcíny Sputnik Light

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Szijjártó pripomenul, že Sputnik Light používajú už v Spojených arabských emirátoch, Bahrajne, Argentíne a v Indii.

Budapešť 7. januára (TASR) - Maďarsko prevzalo 80 dávok jednodávkovej vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light, ktoré budú skúmať experti Centra národného zdravia (NNK), informoval v piatok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Ak NNK rozhodne, že táto očkovacia látka je bezpečná, účinná a vhodná na tretiu dávku očkovania, tak začneme komerčné rokovania s ruským výrobcom," povedal šéf diplomacie.

Szijjártó pripomenul, že Sputnik Light používajú už v Spojených arabských emirátoch, Bahrajne, Argentíne a v Indii. V Európe vydali povolenie v San Maríne a v Srbsku prebieha povoľovací proces.
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.
Foto: TASR/AP

Minister podčiarkol, že vďaka vynikajúcej maďarsko-ruskej spolupráci v oblasti vakcín, ktorá sa začala v mimoriadne ťažkom vlaňajšom roku, sa podarilo zaočkovať takmer milión maďarských občanov, čo prispelo k zrýchleniu očkovania tak, že Maďarsko dosiahlo 60-percentnú zaočkovanosť ako prvá krajina v Európe.

V Maďarsku je aktuálne zaočkovaných proti covidu takmer 6,3 milióna ľudí, z nich dve dávky vakcíny dostalo vyše šesť miliónov a tri dávky 3.217.724 osôb.

Ruský prezident Vladimir Putin vlani 17. decembra oznámil, že Rusko je pripravené poskytnúť Sputnik Light ďalším krajinám, vrátane európskych, aby ju mohli použiť ako posilňujúcu dávku pri očkovaní proti koronavírusu. Ruská vakcína Sputnik V je podľa jeho vyjadrenia účinná aj proti variantu omikron.

spravodajca TASR Ladislav Vallach