Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident podpísal spornú novelu zákonníka práce

János Áder, maďarský prezident. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Schválenie novely, ľudovo prezývanej otrocký zákon, ktorá podľa svojich odporcov znevýhodňuje zamestnancov zvýšením štátom povolených nadčasov, odštartovalo v Budapešti sériu protestov.

Budapešť 20. decembra (TASR) - Maďarský prezident János Áder vo štvrtok oznámil, že podpísal novelu zákona povoľujúcu zamestnávateľom žiadať od zamestnancov výrazne vyšší počet nadčasov. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Prezident sa podľa vlastných slov oboznámil s novelou zákonníka práce, ktorú maďarský parlament schválil 12. decembra, a dospel k záveru, že je v súlade s maďarskou ústavou i európskymi normami a neohrozuje práva zamestnancov, pretože nadčasy budú určené len s predchádzajúcim písomným súhlasom.

Áder tiež konštatoval, že žiadne obavy týkajúce sa zmien v zákonníku práce "nemôžu zamestnancov zabrániť mať požehnané Vianoce, nerušený čas medzi sviatkami a pokojný nový rok".

Odporcovia novely vyzvali Ádera, aby ju nepodpísal. Odbory pohrozili, že ak tak urobí, zorganizujú generálny štrajk.

Schválenie novely, ľudovo prezývanej "otrocký zákon", ktorá podľa svojich odporcov znevýhodňuje zamestnancov zvýšením štátom povolených nadčasov z terajších 250 na 400 hodín ročne a umožňuje odloženie ich vyplatenia až o tri roky, odštartovalo v Budapešti sériu protestov.

Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.