Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Desať zdravotníkov má osýpky, v Maďarsku zavreli nemocnicu

Foto: vylecit.cz

V zdravotníckych zariadeniach miest pri rumunských hraniciach bude potrebné zaočkovať časť zamestnancov proti osýpkam, a nie je vylúčené, že aj pacientov.

Budapešť 6. marca (TASR) - V juhomaďarskom meste Makó uzavreli nemocnicu po tom, čo sa u desiatich zdravotníkoch prejavili príznaky ochorenia na osýpky. Podľa spravodajského servera hirado.hu je veľmi pravdepodobné, že infekcia pochádza z Rumunska, kde v uplynulom roku ochorelo na túto chorobu vyše 3000 ľudí.

V prípade piatich pracovníkov nemocnice v Makó laboratórne testy potvrdili toto vírusové infekčné ochorenie sprevádzané vyrážkami. Nemocnica neprijíma nových pacientov a zrušili aj plánované operácie, povedal hlavný štátny lekár Tamás Szentes, podľa ktorého ochoreli najmä pracovníci oddelenia intenzívnej medicíny.

V zdravotníckych zariadeniach miest pri rumunských hraniciach bude potrebné zaočkovať časť zamestnancov proti osýpkam, pričom Szentes nevylúčil, že zaočkujú aj pacientov tamojších nemocníc.

V Maďarsku zaznamenali osýpkové onemocnenia naposledy v roku 2003.

V Rumunsku na zdravotné komplikácie pri tejto nákaze zomrelo v uplynulom období jedného roka 16 ľudí. Najviac infekcií zaznamenali práve v oblastiach blízkych k maďarským hraniciam, píše hirado.hu.

V Makó očkujú zamestnancov nemocníc


V juhomaďarskom meste Makó začali dnes očkovať zamestnancov nemocnice po tom, čo sa u desiatich z nich objavili príznaky osýpok. Zo 420 zdravotníkov vyberú na zaočkovanie tých, u ktorých je to z hľadiska veku a predchádzajúceho očkovania opodstatnené, uviedla agentúra MTI s odvolaním sa na zdravotnícke orgány Čongrádskej župy.

Počet podozrivých z nákazy medzičasom stúpol na 11, v prípade piatich pracovníkov nemocnice už laboratórne testy potvrdili toto vírusové infekčné ochorenie sprevádzané vyrážkami.

Nemocnicu v Makó dnes uzavreli, neprijíma nových pacientov a zrušili aj plánované operácie, povedal hlavný štátny lekár Tamás Szentes, podľa ktorého ochoreli najmä pracovníci oddelenia intenzívnej medicíny.

Podľa spravodajského servera hirado.hu je veľmi pravdepodobné, že infekcia pochádza z Rumunska, kde v uplynulom roku ochorelo na osýpky vyše 3000 ľudí. Na zdravotné komplikácie pri tejto nákaze zomrelo v danom období 16 ľudí. Najviac infekcií zaznamenali práve v oblastiach blízkych k maďarským hraniciam, uviedol hirado.hu.