Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa začal proces s komunistickým exministrom vnútra

Na archívnej snímke z 2. marca 2006 bývalý maďarský minister vnútra Béla Biszku v Budapešti. Foto: TASR/AP/MTI

Prokurátor žiadal dnes pre bývalého komunistického šéfa rezortu vnútra, ktorý riadil čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie, doživotie.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Trest doživotného odňatia slobody požadoval dnes prokurátor v Budapešti na Súde hlavného mesta pre niekdajšieho maďarského komunistického ministra vnútra a predstaviteľa štátostrany Bélu Biszka v úvode obnoveného konania. Informoval o tom spravodajský server Vs.hu.

Prokurátor označil za symbolické, že obnovené konanie sa začína v deň 59. výročia "vydania rozkazu na neľútostnú pomstu", ktorý vydal obvinený a jeho spolupáchatelia.

Odvolací súd hlavného mesta 1. júna zrušil verdikt prvostupňového súdu a nariadil obnovu konania. Obhajca Gábor Magyar však celý proces označil za politicky motivovaný a uviedol, že orgány iniciovali toto stíhanie v snahe vyhovieť politickým očakávaniam.

Predseda senátu odvolacieho súdu Róbert Rúzsás v zdôvodnení rozhodnutia o obnovení procesu vytkol nižšiemu súdu najmä nedostatok dôkazov.

Bélu Biszka, ktorý bol ministrom vnútra v období rokov 1957-61 za vlády vedenej Jánosom Kádárom, odsúdil v máji 2014 prvostupňový súd za vojnové zločiny na päť rokov a päť mesiacov odňatia slobody. Okrem odňatia slobody na 5,5 roka mu zakázal výkon verejných funkcií na ďalších 20 rokov.

Béla Biszku riadil v roku 1956 ako šéf rezortu vnútra čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Úloha, ktorú zohral pri potlačení revolúcie, bola podľa prokurátora na základe ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa okrem iného vzťahovala na dva prípady streľby do davu, ku ktorým došlo v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu.