Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra zamietla podanie na Szijjártóa v kauze dovolenky na jachte

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR - Marko Erd

Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány ku kauze na Facebooku napísal, že táto plavba na jachte vôbec nie je súkromnou záležitosťou.

Budapešť 10. septembra (TASR) - Maďarská Ústredná vyšetrovacia prokuratúra (KNYF) zamietla podanie na ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v kauze jeho dovolenky na jachte oligarchu, informoval vo štvrtok spravodajský server Index.hu.

Podanie iniciovala podpredsedníčka opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Ágnes Vadaiová, ktorá sa generálneho prokurátora Pétera Polta spýtala, či Szijjártó neporušil zákon tým, že dovolenku trávil na luxusnej jachte oligarchu. Podľa Indexu.hu v podstate prokuratúra na jej otázku odpovedala, že šéf diplomacie zákon neporušil.

Szijjártó prvýkrát zareagoval na kritiku a fotografie zverejnené v médiách v súvislosti so svojou plavbou v Chorvátsku na luxusnej jachte podnikateľa Lászlóa Szíjja 25. augusta, keď povedal, že dovolenka jeho rodiny nie je verejnou záležitosťou a preto sa k nej nebude vyjadrovať.

Minister neodpovedal na otázku, či platil prenájom jachty Lady MRD, ktorej cena dosahuje šesť miliárd forintov (17,1 milióna eur), a ak áno, tak z akých prostriedkov.

Na jachte oligarchu Szíjja, ktorého stavebná firma získala mnoho štátnych a samosprávnych zákaziek a ktorý je podľa rebríčka Forbes štvrtým najbohatším Maďarom, bol v polovici augusta minister s rodinou a s priateľmi.

Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány ku kauze na Facebooku napísal, že táto plavba na jachte vôbec nie je súkromnou záležitosťou.

"Nemôžeš dovolenkovať s vplyvným podnikateľom, pretože tí vždy chcú niečo od štátu," podčiarkol Gyurcsány. Jeho strana vyzvala vládu premiéra Viktora Orbána, aby zverejnila, koľkých členov kabinetu viezlo k moru v uplynulých dňoch luxusné súkromné lietadlo zaregistrované v Rakúsku, ktoré použil už aj Orbán a práve minulý týždeň sa objavilo na ostrove Brač, kde dovolenkoval aj Szijjártó.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)