Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V deň štátneho sviatku 15. marca sa bude demonštrovať proti Orbánovi

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Účastníci protestu sa vydajú o 15.00 h na pochod od Západnej stanice (Keleti pályaudvar) k hotelu Astoria.

Budapešť 12. marca (TASR) - Opozičné strany Maďarská socialistická strana (MSZP) a Demokratická koalícia (DK) sa v nedeľu 15. marca, v deň štátneho sviatku - 167. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49, pripoja k protivládnej demonštrácii občianskych organizácií.

Demonštráciu proti vláde Viktora Orbána organizujú dve skupiny z Facebooku: Stotisíc ľudí proti zdaneniu internetu a skupina 60.000 ľudí za súkromné dôchodky. Účastníci protestu, medzi ktorými budú aj priaznivci MSZP, DK, ale aj ďalších opozičných strán, sa vydajú o 15.00 h na pochod od Západnej stanice (Keleti pályaudvar) k hotelu Astoria.

Na doterajších masových demonštráciách, ktoré sa konali vlani na jeseň, sa tieto skupiny bránili používaniu straníckych symbolov a vlajok, 15. marca však už tomu tak nebude. Cieľom protestu bude podľa organizátorov naznačiť, ako premiéra Viktora Orbána zbaviť moci.

Vládnuce strany Fidesz a KDNP nebudú mať samostatné oslavy, premiér a predseda Fideszu Orbán vystúpi s tradičným prejavom na nádvorí Národného múzea. Vicepremiér a predseda KDNP Zsolt Semjén sa zúčastní v Londýne osláv sviatku Maďarov žijúcich vo Veľkej Británii, kde sa uskutoční aj slávnostná prísaha pri príležitostí udeľovania maďarského občianstva.

Samostatné zhromaždenie pripravuje momentálne najsilnejšia opozičná ultrapravicová strana Jobbik, ktorej priaznivci sa stretnú takisto o 15.00 h na Námestí 15. marca.

Slávnostné podujatia organizujú v hlavnom meste i mimo neho aj ďalšie menšie politické strany.