Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Maďarsko rozhodlo, že písomné maturity budú, začnú 5. mája

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa Demokratického zväzu pedagógov (PDSZ) rozhodnutie vlády uskutočniť maturity, aj keď iba v obmedzenej forme, je z dôvodu epidemiologickej situácie riskantné.

Budapešť 16. apríla (TASR) - Maturitné skúšky sa v Maďarsku aj napriek pandémii koronavírusu budú konať, oznámil vo štvrtok v Budapešti rezort ľudských zdrojov. Vláda na základe epidemiologických hľadísk rozhodla, že skúšky sa začnú čo najskôr a ich začiatok stanovila na 4. mája, uviedla agentúra MTI.

Kabinet vzhľadom na záujmy študentov, pedagógov a osôb, ktoré sú zainteresované do prijímacích skúšok na vysoké školy, ale aj s ohľadom na prebiehajúcu pandémiu, rozhodla, že maturitné skúšky budú iba písomné.

Opozičné strany Jobbik, Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK), Politika môže byť iná (LMP), Dialóg (Párbeszéd), Liberáli a Momentum vo vyhlásení ostro kritizovali krok vlády, pretože podľa nich na poslednú chvíľu vyhlásila, že sa maturity budú konať prakticky v pôvodnom termíne, aj keď bez ústnych skúšok.

"Vláda potvrdila svoju nekompetentnosť a neľudskosť," píše sa vo vyhlásení opozície, podľa ktorej politika vzdelávania vlády premiéra Viktora Orbána zostala aj počas stavu epidemiologickej núdze chaotická a škodlivá.

Podľa Demokratického zväzu pedagógov (PDSZ) rozhodnutie vlády uskutočniť maturity, aj keď iba v obmedzenej forme, je z dôvodu epidemiologickej situácie riskantné. PDSZ považuje tento krok za najhorší možný. Odborári zdôraznili, že mimoriadnemu riziku budú vystavení maturanti, pedagógovia, ale aj ich rodinní príslušníci.