Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko rozhodlo, že v očkovacom preukaze nebude druh vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 4326 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných dosiahol 432.925.

Budapešť 1. marca (TASR) - Maďarská vláda počas víkendu rozhodla, že v očkovacom preukaze nebude uvedený druh vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktorým bol držiteľ preukazu zaočkovaný. Informovala o tom v pondelok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Podľa ATV na preukazoch doposiaľ vydávaných obvodnými lekármi figuroval druh i číslo šarže očkovacej látky.

Opozičná Demokratická koalícia (DK) v tejto súvislosti vydala vyhlásenie, v ktorom kritizovala tento krok vlády. Podľa DK totiž takýto dokument bez údajov o vakcíne nebude použiteľný, pretože nesplní podmienky medzinárodne uznávaného očkovacieho preukazu.

ATV pripomenula, že Poľsko vpustí na svoje územie iba osoby, ktoré sú zaočkované vakcínou povolenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 4326 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných dosiahol 432.925. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v uplynulých 24 hodinách 84 chorých, pandémia v Maďarsku má už celkovo 15.058 obetí na životoch. Doposiaľ v Maďarsku zaočkovali 685.247 ľudí, z ktorých 251.691 dostalo aj druhú dávku vakcíny.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)