Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia žiada vypovedanie jadrovej dohody s Ruskom

Foto: TASR/MTI

Poslanci maďarského parlamentu 6. februára schválili maďarsko-ruskú dohodu o rozšírení atómovej elektrárne v Paksi. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára.

Budapešť 4. marca (TASR) - Strany opozičného volebného bloku Zomknutie predložili dnes maďarskému parlamentu návrh uznesenia, podľa ktorého by vláda mala vypovedať dohodu s Ruskom o dostavbe dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Paksi.

Ľavicová opozícia chce týmto spôsobom podporiť snahy ukrajinského ľudu. Návrh uznesenia tiež vyzýva vládu, aby zariadila naplnenie plynojemov, oznámila agentúra MTI.

Zomknutie je kvôli predloženému návrhu pripravné aj na zvolanie mimoriadnej schôdze zákonodarného zboru .

Zvolanie schôdze parlamentu avizovala v pondelok aj opozičná strana Politika môže byť iná (LMP). Predseda parlamentnej frakcie LMP András Schiffer vyhlásil, že Rusko vedie politiku, ktorou vážne porušuje medzinárodné dohody a v tejto situácii má Maďarsko mimoriadnu zodpovednosť: musí dať jasne najavo, že nebude spolupracovať s krajinami porušujúcimi zmluvy.

Zasadanie zákonodarného zboru v terajšom zložení už ukončili, pokračovať by malo až po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 6. apríla.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára pri Moskve na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko poskytne Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver, o ktorého výške sa ešte nerozhodlo. Hornou hranicou je desať miliárd eur.

Poslanci maďarského parlamentu 6. februára schválili maďarsko-ruskú dohodu o rozšírení atómovej elektrárne v Paksi. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára. Voči dohode ostro protestovali opozičné strany okrem ultrapravicového Jobbiku.