Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko sa snaží získať vakcíny proti koronavírusu z rôznych zdrojov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajina rokuje o možnostiach nákupu vakcíny aj s Čínou, Ruskom či Izraelom.

Budapešť 11. novembra (TASR) - Ruská vakcína proti novému druhu koronavírusu má podľa výsledkov doterajších testov 92-percentnú účinnosť, avšak maďarská vláda sa zaujíma aj o izraelskú, čínsku i americko-nemeckú očkovaciu látku, povedal v stredu v rozhovore pre ruskú televíznu stanicu RT šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Treba sa snažiť, aby bolo možné zohnať vakcínu z čo najväčšieho počtu zdrojov, zdôraznil podľa spravodajského servera infostart.hu Szijjártó, podľa ktorého je teraz namiesto politických útokov potrebná vzájomná spolupráca krajín.

Minister pripomenul, že v zmysle dohody s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom dodá Rusko v decembri Maďarsku malé množstvo vakcín, ktoré budú môcť maďarské inštitúcie testovať. Rusko potom bude schopné dodať väčšie množstvá očkovacej látky zhruba od polovice januára 2021.

Maďarsko podľa Szijjártóa rokuje o možnostiach nákupu vakcíny proti koronavírusu aj s Čínou a Izraelom, pričom minister ocenil, že pokročil aj nemecko-americký vývoj vakcíny.

Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech oznámila, že prvé vakcíny proti ochoreniu COVID-19 objednané Európskou úniou môže začať dodávať do konca tohto roka, ak údaje potvrdia, že vakcíny sú bezpečné a účinné. BioNTech vyvíja očkovaciu látku spolu s americkou spoločnosťou Pfizer. Obe spoločnosti tento týždeň v pondelok oznámili, že na základe výsledkov doterajšieho a ešte neúplného testovania má ich vakcína 90-percentnú účinnosť.

Európska komisia následne v utorok vyhlásila, že dokončuje zmluvu s BioNTech na nákup 200 miliónov dávok tejto vakcíny s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 100 miliónov dávok, pričom v stredu túto zmluvu schválila.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach