Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Schválilo referendum o ochrane detí pred LGBTI propagandou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiér Viktor Orbán v júli vyhlásil, že občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike komunity LGBTI.

Budapešť 30. novembra (TASR) - Maďarský parlament v utorok schválil návrh, podľa ktorého bude vykonané referendum o otázkach ochrane detí, informovala komerčná televízia ATV na svojej webovej stránke. Poslanci hlasovali jednotlivo o štyroch otázkach plebiscitu.

Popri zákonodarcoch vládnuceho bloku Fidesz-KDNP sa na hlasovaní zúčastnilo iba niekoľko nezávislých poslancov, členovia opozičných parlamentných frakcií však nie.

Nezávislý poslanec János Bencsik, ktorý okrem poslancov Fidesz-KDNP vystúpil v rozprave k návrhu ako jediný, označil referendum za "hecovaciu kampaň".

Premiér Viktor Orbán v júli vyhlásil, že občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike komunity LGBTI. Otázky plebiscitu sa týkajú ustanovení zákona na ochranu pred pedofíliou, ktorý bol doplnený aj o dodatky týkajúce sa homosexuality.

Podľa stanoviska vlády je sexuálna výchova maloletých výhradne právom rodičov, pričom do nej nemajú právo zasahovať žiadne organizácie LGBTI ani ich aktivisti.

Európska komisia (EK) spustila začiatkom júla voči Maďarsku právne konanie, ktorého cieľom je prinútiť predsedu maďarskej vlády, aby pozmenil zákon, ktorý EK považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTI. Eurokomisia spresnila, že sporný maďarský zákon porušuje niekoľko pravidiel EÚ. Maďarská vláda všetky obvinenia odmieta. Orbán argumentuje, že cieľom zákona je, aby právo určiť rozsah a spôsob sexuálnej výchovy detí mali výlučne ich rodičia. Zákon podľa Orbána nie je namierený voči homosexuálom.