Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

P. Szijjártó avizoval, že vláda nepodpíše dohodu o fungovaní CEU

Péter Szijjártó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa v nedeľu stretol s americkým miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom, aby prediskutovali presun CEU z Budapešti do Viedne.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Maďarská vláda prvýkrát zdôvodnila, prečo nepodpíše s americkou stranou dohodu o fungovaní Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Konštatoval to v utorok spravodajský server Eduline.hu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó totiž v pondelok v Bruseli povedal, že CEU ako zahraničná univerzita neplní pre svoju činnosť v Maďarsku podmienku vykonávania vysokoškolského vzdelávania v krajine svojho pôvodu.

"Zatiaľ z našej strany to nemáme potvrdené," povedal podľa servera 444.hu Szijjártó v súvislosti s tým, že CEU oznámila, že v spolupráci s Bard College poskytuje vysokoškolské vzdelávanie v štáte New York.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa v nedeľu stretol s americkým miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom, aby prediskutovali presun CEU z Budapešti do Viedne, informoval rakúsky denník Kurier.

Od budúceho zimného semestra by vo Viedni mohli byť študentom CEU k dispozícii postgraduálne kurzy politológie, žurnalistiky a medzinárodných vzťahov, priblížil v pondelok portál Hungary Today.

Na protest proti odchodu CEU avizovali na Facebooku opäť demonštráciu v Budapešti na sobotu 24. novembra. "Útok voči CEU je útokom voči slobode vedy a vzdelávania, právnemu štátu, 1500 pedagógom a zamestnancom CEU, ale aj útokom voči demokratickým hodnotám, ktoré sú základnými kameňmi Európy," uviedli organizátori pripravovaného protestu. Podporu CEU a slobode vzdelávania vyjadrilo 9. apríla v maďarskom hlavnom meste až 80.000 demonštrantov.

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Podľa nových pravidiel môže zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak vykonáva činnosť aj v krajine pôvodu, ktorá by s Maďarskom musela uzavrieť aj príslušnú medzištátnu dohodu. CEU vyjadrila presvedčenie, že časti novely maďarského zákona boli namierené priamo proti nej a že by ju mohli prinútiť k ukončeniu výučby v Budapešti.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že inštitúcia splnila nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi "právnom vákuu", pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho hlavného nepriateľa.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach