Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarské opozičné strany rokovali o prípravách na voľby 2022

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Caban

Opozičné strany postavia v komunálnych voľbách v každom okrese jedného spoločného kandidáta.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Výber spoločného kandidáta pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov v maďarských parlamentných voľbách 2022 bol hlavnou témou schôdzky predsedov opozičných strán, ktorá sa konala vo štvrtok večer v Budapešti.



Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV po augustovom stretnutí išlo už o druhú schôdzku šéfov Demokratickej koalície (DK), Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Jobbiku, ochranárskej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu.



V auguste sa opozičné subjekty dohodli, že v každom jednomandátovom obvode postavia jediného spoločného kandidáta. Tí by súperili s kandidátom vládneho bloku Fidesz-KDNP premiéra Viktora Orbána. V prípade víťazstva by potom opozičné strany vládli spolu na základe spoločne prijatého volebného programu.



Opoziční lídri vo štvrtok zriadili orgán, ktorého úlohou je zladenie volebných programov jednotlivých strán. Dohodli sa aj na spôsobe výberu spoločných kandidátov, pričom deklarovali, že za legitímny spôsob považujú aj inštitút predvoľby.



Práve otázka predvoľby bola ešte v lete sporná. DK odmietala nutnosť predvolieb vo všetkých individuálnych obvodoch. Socialisti chceli predvoľby robiť iba v obvodoch, v ktorých v súčasnosti pôsobí poslanec vládneho bloku. Momentum chcelo predvoľby aplikovať len v prípade sporných jednomandátových obvodov z hľadiska možného spoločného opozičného kandidáta. Podporu predvoľbám v auguste vyjadrili Jobbik a LMP.