Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku ukončili školský rok, úspešne aj napriek pandémii

Na snímke prázdna vyučovacia trieda v základnej škole v maďarskom meste Níreďháza, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdôraznilo, že sa v mimoriadnych podmienkach podarilo zorganizovať maturitné skúšky a aj úspešne uzatvoriť školský rok.

Budapešť 15. júna (TASR) - V Maďarsku sa v pondelok skončil školský rok. Podľa rezortu ľudských zdrojov systém maďarského verejného vzdelávania v období pandémie koronavírusu obstál vďaka prechodu na digitálny pracovný plán.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV ministerstvo zdôraznilo, že sa v mimoriadnych podmienkach podarilo zorganizovať maturitné skúšky a aj úspešne uzatvoriť školský rok.

Za týmto úspechom stojí úsilie pedagógov, žiakov, ale aj rodičov, konštatovalo zhodne s Odborárskym zväzom pedagógov (PSZ) ministerstvo ľudských zdrojov, ktoré zdôraznilo, že vláda zaručila pracovné miesto všetkým učiteľom počas obdobia pandémie a že ich mzdy budú od 1. júla zvýšené o desať percent.

PSZ ale prízvukoval, že pedagógovia v Maďarsku sú pracovne veľmi vyťažení a majú neúmerne nízke finančné ohodnotenie, preto prácu štrajkového výboru zatiaľ iba pozastavujú. Podľa odborárov prechod na digitálnu výučbu nebol bez problémov.



spravodajca TASR Ladislav Vallach