Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko sprísňuje epidemické opatrenia na školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doposiaľ pre nákazu koronavírusom zatvorili v Maďarsku tri či štyri školy a zhruba v desiatich vzdelávacích zariadeniach nariadili on-line výučbu v niekoľkých triedach.

Budapešť 1. októbra (TASR) - Viaceré školy v Budapešti aj v iných mestách Maďarska sprísnili v uplynulých dvoch týždňoch opatrenia v boji proti rastúcej štvrtej vlne koronavírusovej pandémie. Čoraz viac škôl zavádza povinné nosenie rúšok na chodbách, toaletách, jedálňach a halách, niektoré školy nariadili rúška už aj v triedach počas vyučovania, informoval v piatok spravodajský server Pénzcentrum.hu.

Dôvodom takéhoto kroku vzdelávacích zariadení je nielen koronavírusová pandémia, ale aj veľký počet chýbajúcich žiakov pre ochorenia horných dýchacích ciest.

Aj mnohé stredné školy otvorili školský rok s podstatne prísnejšími epidemickými opatreniami, než aké nariadil rezort ľudských zdrojov. Pritom počet nových prípadov infikovaných neustále stúpa a aj vo verejnej hromadnej doprave používa rúška čoraz viac ľudí, píše Pénzcentrum.hu.

Doposiaľ pre nákazu koronavírusom zatvorili v Maďarsku tri či štyri školy a zhruba v desiatich vzdelávacích zariadeniach nariadili on-line výučbu v niekoľkých triedach.

Podľa maďarských lekárov popri nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 rastie v krajine aj počet infikovaných obyčajným vírusom, preto napríklad po Pécsskej univerzite nariadila nosenie rúšok aj Debrecínska univerzita.

Premiér Viktor Orbán 17. septembra poznamenal, že riešenie štvrtej vlny pandémie nevidí v nosení rúšok, od ktorých však nechce nikoho odhovárať. Obyvateľov Maďarska vyzval, aby sa vakcínou proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať dali.

Testy v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 679 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo deväť pacientov. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 823.384 nakazených a 30.199 úmrtí.

Zaočkovaných proti covidu je takmer 5,9 milióna ľudí, vyše 5,6 milióna z nich má podané dve dávky vakcíny. Tretiu dávku očkovacej látky dostalo 784.000 osôb z najrizikovejšej kategórie.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)