Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko-srbské hraničné priechody otvorili pre občanov oboch krajín

Maďarskí policajti hliadkujú na srbsko-maďarskom cestnom hraničnom priechode Röszke, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí otvorenie hraníc umožní stretávanie rodín a spoločenstiev žijúcich v pohraničí.

Budapešť 25. mája (TASR) - Od pondelka 10.00 h sú štátne hranice medzi Maďarskom a Srbskom otvorené pre občanov oboch krajín, a to bez obmedzení. Na cestnom hraničnom priechode Röszke-Horgoš to v pondelok oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI sa šéf maďarskej diplomacie na hraniciach stretol s ministerkou pre európsku integráciu Jadrankou Joksimovičovou a s predsedom Zväzu vojvodinských Maďarov Istvánom Pásztorom.

"Srbskí občania môžu vstúpiť na územie Maďarska bez toho, že by museli absolvovať povinnú karanténu a podobne sa môžu vrátiť aj občania Maďarska z návštevy Srbska," povedal Szijjártó.

Podľa jeho slov otvorenie hraníc umožní stretávanie rodín a spoločenstiev žijúcich v pohraničí a prispeje k oživeniu hospodárskych vzťahov.

Šírenie nákazy novým druhom koronavírusu v Srbsku už podľa MTI slabne. Z nedele na pondelok tam stúpol počet nakazených z 11.092 na 11.159. Uplynulý piatok a pondelok boli prvými dňami od vypuknutia epidémie, kedy v tejto krajine nezaznamenali žiadnu obeť ochorenia COVID-19.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)