Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Starosta Budapešti navrhol vláde, aby o mesiac predĺžila obmedzenia

Zapnuté svetlá na hoteli Mercure Budapest Korona vytvárajú tvar srdca na vyjadrenie solidarity s ďalšími zatvorenými hotelmi v dôsledku šírenia nového typu koronavírusu v Budapešti 20. marca 2020. Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku prekročil stovku. Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo už štvrtú obeť, uviedla v sobotu vládna informačná stránka koronavirus.gov.hu. Zo 103 infikovaných ľudí sú desiati Iránci, dvaja Briti, jeden Kazach, jeden Vietnamec a 89 občanov Maďarska. V nemocničnej karanténe je 117 osôb. Foto: TASR/AP

Karácsony na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom a s primátorom Kaposváru povedal, že doterajšie ochranné opatrenia bude treba ešte asi zhruba mesiac zachovať.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Obmedzenie pohybu ľudí v hlavnom meste Maďarska v rámci opatrení proti šíreniu pandémie koronavírusu by bolo potrebné predĺžiť ešte aspoň o jeden mesiac, vyhlásil v stredu starosta Budapešti Gergely Karácsony, ktorého pozvala vláda na svoje rokovanie.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV nariadenie kabinetu týkajúce sa obmedzenia pohybu osôb v krajine platia do tejto soboty.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás pripomenul, že okrem starostu Budapešti sa na schôdzke kabinetu zúčastnil aj predseda Združenia miest so župným právom (MJVSZ) a primátor Kaposváru Károly Szita. "S nimi bude vláda v nadchádzajúcich mesiacoch priebežne konzultovať," zdôraznil Gulyás.

Karácsony na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom a s primátorom Kaposváru povedal, že doterajšie ochranné opatrenia bude treba ešte asi zhruba mesiac zachovať. Zdôraznil nutnosť začatia testovania obyvateľov hlavného mesta a pracujúcich v ňom.

Kaposvársky primátor Szita v mene 23 miest so župným právom vyjadril vďaku vláde za doterajšie kroky v boji proti pandémii a sľúbil, že urobia všetko v záujme ďalšej ochrany. Súhlasil s tým, že treba zachovať doterajšie opatrenia, pričom vzhľadom na nedisciplinovanosť mnohých ľudí by nevylúčil ani prísnejšie obmedzenia.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)