Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko je najjednotnejšia krajina v Európe, tvrdí V. Orbán

Vztýčením štátnej vlajky na obnovenom Kossuthovom námestí v Budapešti za účasti prezidenta Jánosa Ádera začali sa v sobotu 15. marca 2014 ústredné oslavy maďarského štátneho sviatku 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vztýčením štátnej vlajky na Kossuthovom námestí v Budapešti začali sa oslavy maďarského štátneho sviatku 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49.

Budapešť 15. marca (TASR) - Maďarsko je najjednotnejšia krajina v Európe, pretože Maďari pochopili, že dejiny netolerujú slabosť a zbabelosť, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády na oslavách 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49.

Pred desiatkami tisíc priaznivcov na nádvorí Národného múzea Orbán zdôraznil, že slabé a zbabelé národy nemajú budúcnosť.

"Ukázali sme, že ochránime maďarské rodiny pred úžerníkmi, monopolmi, kartelmi a byrokratmi, ktorí sa chcú nadraďovať nad národy," pripomenul predseda vlády a menoval kroky svojho kabinetu v záujme znižovania režijných nákladov domácností, ale aj opatrenia namierené voči bankám. "Vynútili sme si úctu od tých, ktorí nás predtým nemali za nič," konštatoval.

"Zapamätajme si, že okrem Maďarov nikto nechce, aby sme boli silní a úspešní. Vieme aj to, že k pokračovaniu potrebujeme silu a k sile potrebujeme jednotu," dodal Orbán, podľa ktorého symbolom jednoty je "6. apríl", čím naznačil nadchádzajúce parlamentné voľby.

Štátny sviatok Maďarska sa začal na obnovenom Kossuthovom námestí

Atmosféra osláv v Budapešti.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Vztýčením štátnej vlajky na obnovenom Kossuthovom námestí v Budapešti za účasti prezidenta Jánosa Ádera začali sa dnes ústredné oslavy maďarského štátneho sviatku 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér v prejave pred stovkami Budapešťanov zdôraznil, že budova parlamentu a Kossuthovo námestie sa stali symbolmi maďarského štátu. Ich obnova, ktorá sa začala v roku 2010, je súčasne tak aj symbolom obnovy Maďarska.

"Rekonštrukcia bola už desaťročia akútnou záležitosťou, jej cieľom bola ich modernizácia pri zachovaní tradícií," zdôraznil Kövér, podľa ktorého barbarsky zničené pôvodné sochy námestia budú čoskoro zreštaurované a vrátené.

Podľa oponentov premiéra Viktora Orbána bolo cieľom obnovy námestia vrátiť mu atmosféru Horthyho éry.

Z námestia okolo parlamentu prestavbou úplne vylúčili automobilovú dopravu, prechádzajú ním iba električky.

Po slávnostnom vztýčení vlajky prednesie Orbán prejav na nádvorí Národného múzea.

Oslavy, ktoré sa konajú po celom Maďarsku a aj v krajinách, v ktorých žije maďarská menšina, budú v hlavnom meste popoludní pokračovať masovým zhromaždením ľavicového volebného bloku Zomknutie, masový míting avizovalo aj ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Očakáva sa, že strany a politické zoskupenia využijú sviatok na oslovenie voličov pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 6. apríla.

Vládny Fidesz zorganizuje volebný míting 29. marca.




Kvôli víchrici zrušili míting ľavicového bloku Zomknutie

Masový míting ľavicového bloku Zomknutie, ktorý sa mal uskutočniť o 15.00 h v Budapešti pri príležitosti štátneho sviatku 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49, pre víchricu a silný vietor organizátori na poslednú chvíľu zrušili.

Na zhromaždení mali vystúpiť predseda MSZP a kandidát bloku na post premiéra Attila Mesterházy, šéf Spolu-PM expremiér Gordon Bajnai, ako aj predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány.

"Pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať 6. apríla, ešte zorganizujeme masový míting," ubezpečil Gyurcsány priaznivcov ľavice na svojej stránke na Facebooku.

Organizátori sa rozhodli odložiť podujatie po konzultácii s políciou s odôvodnením, že nechcú, aby nepriaznivé počasie kohokoľvek ohrozilo.