Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slováka, ktorý v Maďarsku zrazil cyklistov, vzali do väzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podozrivý sa v stredu priznal, že pred jazdou užil štyri druhy omamných látok, avšak na priebeh nehôd si spomínal iba čiastočne.

Budapešť 7. októbra (TASR) - Vyšetrovací sudca okresného súdu v Győri nariadil vziať do väzby občana SR, ktorý v pondelok na západe Maďarska zrazil autom dvoch cyklistov. Pri prvej nehode zomrela 20-ročná športovkyňa a o dve hodiny neskôr ten istý vodič zrazil na inom mieste otca dvoch detí, ktorý je v kritickom stave. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server telex.hu.

Vodič bude vo väzbe počas prípravného konania prvostupňového súdu, najdlhšie však jeden mesiac. Podľa súdu totiž hrozí, že podozrivý, ktorý v Maďarsku nebýva a ani tam nepracuje, by sa mohol vyhýbať trestnému stíhaniu.

Súd podľa servera pripomenul, že v jeho prípade hrozí aj recidíva, pretože bol už trikrát trestne stíhaný v zahraničí. Z výkonu trestu na Slovensku sa naposledy dostal na slobodu 29. septembra a prebieha voči nemu trestné stíhanie aj v inej veci.

Podozrivý sa v stredu priznal, že pred jazdou užil štyri druhy omamných látok, avšak na priebeh nehôd si spomínal iba čiastočne.

Slovenský vodič zrazil v pondelok terénnym autom nadránom v mestečku Jánossomorja 20-ročnú miestnu hádzanárku idúcu na bicykli. Mladá žena ťažkým zraneniam podľahla na mieste nehody. O dve hodiny neskôr zrazil v neďalekom meste Mosonmagyaróvár aj ďalšieho cyklistu - 35-ročného otca dvoch detí. Ten utrpel poranenia lebky a zlomeninu chrbtice. Absolvoval neurochirurgický zákrok a jeho stav je aj v dôsledku vnútorného krvácania kritický.

Vodič z miesta činu v oboch prípadoch ušiel bez zastavenia a poskytnutia pomoci. Maďarská polícia ho zadržala v pondelok napoludnie. Páchateľa vypátrali na základe analýzy záberov z bezpečnostných kamier a výpovede svedka. Testy potvrdili, že bol pod vplyvom drog. Polícia Rábsko-mošonsko-šopronskej župy ho začala trestne stíhať pre spôsobenie dopravnej nehody s následkom smrti a pre neposkytnutie pomoci.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)