Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Szijjártó reagoval na verdikt súdu v Colorade ku kandidatúre Trumpa

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó počas rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie v stredu na Facebooku položil otázku, čo by sa stalo, keby sa prezidentského kandidáta pokúsili vylúčiť v niektorej stredoeurópskej krajine.

Budapešť 20. decembra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó rozhorčene reagoval na verdikt súdu v Colorade, týkajúci sa diskvalifikácie Donalda Trumpa na post hlavy štátu. Šéf maďarskej diplomacie v stredu na Facebooku položil otázku, čo by sa stalo, keby sa prezidentského kandidáta pokúsili vylúčiť v niektorej stredoeurópskej krajine, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Ak by sa niečo podobné stalo v stredoeurópskej krajine vedenej vlasteneckou vládou, koľko minút by trvalo v Európskom parlamente k vyhláseniu o úmrtí demokracie, koľko minút by trvalo americkému ministerstvu zahraničných vecí k vydaniu odsudzujúceho vyhlásenia, koľko minút by Európskej komisii trvalo zamraziť finančné prostriedky Európskej únie a koľko minút by trvalo, kým by sa v globálnej sieti liberálnych médií objavili články o likvidácii právneho štátu?" napísal Szijjártó a poznamenal, že teraz je ticho, nie však kvôli adventu.

Najvyšší súd v americkom štáte Colorado v utorok večer označil bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za "nespôsobilého" uchádzať sa o funkciu prezidenta na základe ustanovenia americkej ústavy. Ustanovenie zakazuje zastávať úradnú funkciu predstaviteľom, ktorí sa zapojili do "vzbury alebo povstania".

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)