Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarskí učitelia si pripomínajú výročie prvého výstražného štrajku

Tisíce pedagógov sa zhromaždilo v sobotu 26. novembra 2022 v Budapešti, aby vyjadrili nesúhlas so situáciou verejného školstva v Maďarsku. Na snímke účastníci celoštátnej demonštrácie. Foto: FOTO TASR - Ladislav Vallach

Celoštátny týždeň štrajku učiteľov sa začal 23. januára. Séria protestov bude pokračovať v utorok počas celého dňa.

Budapešť 31. januára (TASR) - Maďarskí učitelia si v utorok v závere celoštátneho týždňa štrajku pripomínajú výročie vlaňajšieho výstražného štrajku, ktorý bol prvým po roku 2016. Protesty a prejavy solidarity sa konajú v Budapešti i v ďalších maďarských mestách. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Solidaritu štrajkujúcim pedagógom vyjadrili učitelia, žiaci a študenti viacerých vzdelávacích inštitúcií vrátane učňovských škôl či Budapeštianskej univerzity techniky a ekonomiky (BME) a Univerzity Loránda Eötvösa (ELTE). K protestu sa pridali štrajkom v sede aj rodičia žiakov Vokálnej hudobnej a jazykovej základnej školy a gymnázia Mihálya Vörösmartyho v XVIII. budapeštianskom obvode.

Predstavitelia učiteľských odborov vyzvali k prejavu solidarity každého, komu záleží na budúcnosti vzdelávania.

Celoštátny týždeň štrajku učiteľov sa začal 23. januára. Séria protestov bude pokračovať v utorok počas celého dňa.

Postoje pedagogických odborárov a maďarskej vlády sa nezblížili ani na prvom tohtoročnom rokovaní v Budapešti, ktoré sa odohralo minulý štvrtok. Odborári uviedli, že na schôdzke nedostali odpoveď ani na požiadavku upraviť nevýhodné pravidlá štrajku a zrušiť ďalšie nariadenie postihujúce pedagógov, ktorí prejavia občiansku neposlušnosť.

Vláda pedagógom minulý týždeň avizovala, že podmienky úpravy miezd učiteľov mieni zakomponovať do nového právneho poriadku. Učitelia sa podľa podpredsedu Odborového zväzu pedagógov (PSZ) Tamása Totyika obávajú, že návrh kabinetu povedie k tomu, že podobne, ako ich kolegovia v odbornom vzdelávaní, aj pedagógovia vo verejnom školstve stratia štatút štátneho zamestnanca.

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala vlani v januári. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent. Cieľom učiteľov však nie je iba riešenie miezd, ale dosiahnutie zlepšenia stavu verejného vzdelávania.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)