Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Maďarsko-ukrajinský hraničný priechod Záhony je preťažený

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

V pondelok ráno k hraničnému priechodu Záhony smerovalo 10-15 maďarských kamiónov, píše portál.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Maďarská polícia v pondelok uviedla, že čakacia doba pre nákladné autá na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony môže prekročiť 48 hodín. Hraničný priechod počas dňa plánujú zablokovať maďarskí dopravcovia ako protest proti výhodám pre ukrajinských dopravcov. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Kamióny polícia presmeruje na ďalšie hraničné priechody, vrátane maďarsko-rumunských.

Generálny tajomník Združenia maďarských cestných dopravcov (MKFE) Tivadar Árvay pre agentúru MTI uviedol, že vzhľadom na vojnovú situáciu Európska únia na spoločnom trhu povolila humanitárnu prepravu Ukrajincom, ktorí sa však zapojili aj do komerčnej prepravy. Počet ich prepráv na maďarských cestách a najazdené kilometre ukrajinských nákladných vozidiel stúpol o vyše 30 percent, dodal.

Podľa portálu hungarokamion.hu veliteľstvo polície Szabolčsko-satmársko-berežskej stolice povolilo demonštráciu maďarských autodopravcov s tým, že môžu odstaviť svoje kamióny na okraji cesty. Ak organizátori protestu nájdu dve osoby, ktoré by riadili dopravu, dostanú povolenie aj na spomaľovanie dopravy smerom na hraničný priechod. Samotnú blokádu polícia nepovolila.

V pondelok ráno k hraničnému priechodu Záhony smerovalo 10-15 maďarských kamiónov, píše portál.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)