Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Maďarsko umiestnilo ďalších 114 evakuovaných Afgancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvú skupinu evakuovaných 96 občanov Afganistanu doviezli v nedeľu letecky do Maďarska z uzbeckej Buchary.

Budapešť 26. augusta (TASR) - V zariadeniach cudzineckej polície v juhomaďarských obciach Röszke a Tompa umiestnili ďalších 114 občanov Afganistanu, ktorí doleteli v stredu večer na Medzinárodné letisko Ferenca Liszta v Budapešti. Podľa komerčnej televízie ATV o tom vo štvrtok informoval maďarský rezort vnútra.

Afgancov, ktorí spolupracovali s Maďarskom, vyslobodili z Kábulu obsadeného militantným hnutím Taliban v rámci samostatnej maďarskej evakuačnej misie.

Podľa ministerstva vnútra je v skupine 66 dospelých a 48 detí – najmladšie z nich má iba vyše mesiaca.

Prvú skupinu evakuovaných 96 občanov Afganistanu doviezli v nedeľu letecky do Maďarska z uzbeckej Buchary. Po prílete ich previezli do juhomaďarskej obce Röszke.

Všetci evakuovaní sa musia podrobiť úradnej karanténe. Podľa rezortu vnútra títo Afganci nedostanú automaticky štatút utečenca. Imigračný proces sa môže vyvíjať individuálne u každej osoby či každej rodiny. V priebehu tohto procesu sa o nich postará štát, ktorý im poskytne jedlo a bývanie.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto krajiny. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)