Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko upozornilo, že rakúsky konvoj s migrantmi by porušil zákon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa polície nedala jednoznačnú odpoveď na otázku, či maďarská polícia zasiahne voči konvoju.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Dobrovoľníci z Rakúska, ktorí dnes zorganizovali konvoj áut a mikrobusov na odvoz zvyšných migrantov z Maďarska, by ich prevozom do Rakúska spáchali trestný čin, citovala dnes v Budapešti maďarská polícia vyhlásenie rakúskeho rezortu vnútra z uplynulých dní.

Podľa agentúry MTI o tom hovorkyňa maďarského Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Viktória Csiszérová-Kovácsová hovorila v súvislosti s tým, že do Budapešti dnes smerovalo okolo 200 vozidiel. Na spoločnej budapeštianskej tlačovej konferencii polície a prisťahovaleckého úradu hovorkyňa upozornila na paragraf trestného zákonníka, podľa ktorého každý, kto porušením príslušných zákonov poskytne inému pomoc pri prekročení štátnej hranice, bude potrestaný odňatím slobody do troch rokov.



Csiszérová-Kovácsová však nedala jednoznačnú odpoveď na otázku, či maďarská polícia zasiahne voči konvoju.

Niekoľko áut už dorazilo krátko popoludní k budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar), samotný konvoj však prišiel k maďarským hraniciam v Nickelsdorfe až o 13.00 h.

Celkovo avizovalo účasť na tejto akcii až 3200 majiteľov áut, ale v skutočnosti sa na cestu vydalo podstatne menej, pričom mnohí z nich ostanú pri Nickelsdorfe a migrantov vyzdvihnú až tam.

Autá sú podľa Vs.hu plné balíčkov pre utečencov a viaceré sú vybavené detskými sedačkami. Rakúska polícia avizovala, že tieto autá s migrantmi nebude zastavovať.