Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Budapešti demonštranti vyjadrujú podporu CEU a slobode vzdelávania

Stovky najmä mladých ľudí s maďarskými národnými vlajkami a vlajkami Európskej únie (EÚ) sa zhromaždili v sobotu 24. novembra 2018 na budapeštianskom námestí Fővám tér, aby vyjadrili protest proti znemožneniu činnosti Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku, ale aj proti snahám vlády obmedzovať slobodu vedy a vzdelávania. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Protestné zhromaždenie, ktoré bude pokračovať pochodom pred budovu parlamentu na Kossuthovom námestí, zorganizovala na Facebooku študentská iniciatíva Chcem sa učiť! a ďalšie občianske iniciatívy.

Budapešť 24. novembra (TASR) - Stovky najmä mladých ľudí s maďarskými národnými vlajkami a vlajkami Európskej únie (EÚ) sa zhromaždili v sobotu na budapeštianskom námestí Fővám tér, aby vyjadrili protest proti znemožneniu činnosti Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku, ale aj proti snahám vlády obmedzovať slobodu vedy a vzdelávania.

Protestné zhromaždenie, ktoré bude pokračovať pochodom pred budovu parlamentu na Kossuthovom námestí, zorganizovala na Facebooku študentská iniciatíva "Chcem sa učiť!" spolu s ďalšou desiatkou občianskych iniciatív. Po sobotňajšej demonštrácii pripravujú organizátori v ďalších dňoch na Kossuthovom námestí prednášky, rozhovory a rôzne predstavenia.

Hlavnými dôvodmi nespokojnosti protestujúcich je odmietavý postoj maďarskej vlády k zotrvaniu CEU v Maďarsku, zrušenie odboru rodových štúdií, proti ktorému protestovali už 14. novembra pedagógovia a študenti viacerých univerzít, ale aj ďalšie kroky kabinetu premiéra Viktora Orbána namierené proti slobode vzdelávania.

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok v Bruseli povedal, že CEU ako zahraničná univerzita neplní pre svoju činnosť v Maďarsku podmienku vykonávania vysokoškolského vzdelávania v krajine svojho pôvodu.

Rektor CEU Michael Ignatieff na to reagoval slovami, že vyjadrenia Szijjártóa svedčia o tom, že maďarská vláda už o osude univerzity rozhodla. "Univerzita už 18 mesiacov hľadá spôsob, ako by mohla zostať v Maďarsku. Vyjadrenia Szijjártóa však svedčia o tom, že rozhodnutie už padlo," dodal.

"Útok voči CEU je útokom voči slobode vedy a vzdelávania, právnemu štátu, 1500 pedagógom a zamestnancom CEU, ale aj útokom voči demokratickým hodnotám, ktoré sú základnými kameňmi Európy," uviedli organizátori protestu. Podporu CEU a slobode vzdelávania vyjadrilo 9. apríla v maďarskom hlavnom meste až 80.000 demonštrantov.

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že inštitúcia splnila nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi "právnom vákuu", pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho hlavného nepriateľa.

spravodajca TASR Ladislav Vallach