Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Budapešti iniciovali demonštráciu na podporu protestov v Hongkongu

Tisíce ľudí sa v nedeľu 14. apríla 2019 zišli v Budapešti, aby si Pochodom života, jedným z najväčších európskych protirasistických podujatí, pripomenuli obete holokaustu. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona.

Budapešť 22. novembra (TASR) - Demonštráciu na podporu prebiehajúcich protestov v Hongkongu vyhlásila na štvrtok 28. novembra pred budovu čínskeho veľvyslanectva v Budapešti skupina na Facebooku.

"Čína roky pracuje na tom, aby potlačila demokraciu v tomto mestskom štáte. Časť medzinárodného spoločenstva mlčí, pretože sa bojí čínskej pomsty, vlády niektorých krajín, ako napríklad Maďarska, oduševnene podporujú všetky utláčajúce režimy. Ukážme, že na rozdiel od nich sa neobrátime chrbtom k tým, ktorí bojujú za svoju slobodu," píše sa vo výzve zverejnenej v piatok.

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného, autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý sa riadi heslom "jedna krajina, dva systémy".