Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Budapešti odhalili bustu tvorcovi bitcoinu

Ľudia sa fotia s novoodhalenou sochou anonymného tvorcu virtuálnej meny bitcoin 16. septembra 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Satoshiho vnímame ako otca celého odvetvia kryptomien, povedal v mene spolku IT podnikateľ a novinár András Györfi pri odhalení busty v starobudínskom Graphisoft Parku.

Budapešť 17. septembra (TASR) - V budapeštianskej mestskej časti Starý Budín odhalili vo švrtok bronzovú bustu anonymného tvorcu virtuálnej meny bitcoin. Socha človeka s pseudonymom Satoshi Nakamoto je prvou na svete, uviedol spravodajský server Index.hu.

"Nech je tvorcom tejto kryptomeny ktokoľvek, zaslúži si sochu postavenú v Maďarsku," tvrdia prominenti Maďarského spolku blokchainu, ktorí odhalenie busty iniciovali. Zdôraznili, že vznik bitcoinu spustil vo svete skutočnú finančnú revolúciu.

"Satoshiho vnímame ako otca celého odvetvia kryptomien," povedal v mene spolku IT podnikateľ a novinár András Györfi pri odhalení busty v starobudínskom Graphisoft Parku.

Dodal, že cieľom tohto projektu bolo vzdať úctu tvorcovi bitcoinu a upozorniť na to, akú hodnotu predstavuje táto kryptomena a za ňou stojaca technológia.

Žena si robí selfie s novoodhalenou sochou anonymného tvorcu virtuálnej meny bitcoin 16. septembra 2021 v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Bitcoin ako najpopulárnejšia virtuálna mena vznikol v roku 2009. Rovnako ako ostatné kryptomeny, boli aj bitcoiny vytvorené tak, aby sa nedali ovplyvňovať žiadnou vládou ani centrálnou bankou.

Index.hu pripomenul, že v Maďarsku sa zdaňovaním kryptomien zaoberá daňový zákon s platnosťou od 1. januára 2022, odkedy bude jednotná sadzba 15 percent zo zisku pri obchodovaní či tzv. dolovaní virtuálnej meny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)