Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V okolí maďarských hraníc vzniká komplikovaná a nebezpečná situácia

Vrtuľník nad maďarskými hranicami, archísna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Bakondiho na maďarských hraniciach a v okolí nich vznikajú zo dňa na deň nečakané udalosti a často dochádza k násilným masovým pokusom narušenia hraníc.

Budapešť 6. júla (TASR) - Na maďarských hraniciach a v okolí nich sa vyvinula komplikovaná a rýchlo sa meniaca nebezpečná situácia z pohľadu ochrany hraníc, vyhlásil v stredu v Budapešti poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odkazom na agentúru MTI.

"Na južných hraniciach Maďarska sa bojuje proti ilegálnej migrácii, plnia sa dôležité vládne úlohy týkajúce sa utečencov a ozbrojené sily plnia aj ďalšie úlohy ochrany hraníc vyplývajúce z vojny na Ukrajine," povedal Bakondi.

Podľa jeho slov na maďarských hraniciach a v okolí nich vznikajú zo dňa na deň nečakané udalosti a často dochádza k násilným masovým pokusom narušenia hraníc.

Poradca pripomenul, že na srbskom území nedávno došlo k streľbe medzi skupinami prevádzačov, ktorá si vyžiadala aj obete na ľudských životoch. "Prítomnosť organizovaného zločinu je zrejmá na všetkých európskych migračných trasách," podčiarkol Bakondi, podľa ktorého bezprecedentne existuje súčasne migračná kríza, utečenecká kríza i vojna v susednej krajine.

Na južných hraniciach vlani od začiatku roka do 6. júna zadržali maďarské orgány 46.957 narušiteľov hraníc, pričom v rovnakom období tohto roka stúpol tento počet na 109.846. Kým vlani v uvedenom období zadržali a trestne stíhali 431 prevádzačov, v tomto roku ich už bolo 831, spresnil poradca.

Od 1. januára 2022 do 4. júla zaútočili ilegálni migranti na zariadenia ochrany hraníc a na tam slúžiace osoby v 262 prípadoch. Terčom útoku boli v 175 prípadoch policajné hliadky a v 204 prípadoch vojenské hliadky; zranených bolo 11 policajtov a 41 vojakov. Poškodených bolo 75 vozidiel, spresnil Bakondi.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)