Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Proti Orbánovej vláde protestovalo v Budapešti 20.000 ľudí

Na snímke ľudia protestujú na Kossuthovom námestí v Budapešti Foto: TASR/Ladislav Vallach

V zahraničí vyšli do ulíc nespokojní Maďari v Berlíne, Londýne, Bristole, Bruseli a v Kitzbüheli.

Budapešť 17. -18. novembra (TASR) - Proti korupcii a politike vlády premiéra Viktora Orbána protestovalo v pondelok večer v Budapešti pred parlamentom podľa odhadov 20.000 ľudí. Po oficiálnom ukončení demonštrácie, ktorú organizátori nazvali Dňom verejného pobúrenia, sa dav začal tlačiť na schody parlamentu, v čom mu zabránila polícia.

Poslední demonštranti po pondelňajšom protivládnom proteste nazvanom Deň verejného pobúrenia v Budapešti opustili Kossuthovo námestie pred polnocou, informovala dnes budapeštianska polícia agentúru MTI s tým, že policajti zabezpečovali iba poriadok, zasahovať proti demonštrantom nemuseli.

Na zhromaždení prišlo zle trom ženám a jedna utrpela zranenia. V týchto prípadoch policajti odviedli ženy a odovzdali ich záchranárom.


Rečníci na Kossuthovom námestí vyzvali prítomných k zomknutiu v boji proti všetkým politikom, ktorí v uplynulých 25 rokoch devastovali Maďarsko. "Bolo by potrebné pochovať starý režim a vybudovať nový. Taký, ktorý by postihoval podvodníkov a nie chudobných," povedal Mihály Dabóczy, jeden z rečníkov.

Dav s národnými vlajkami a vlajkami Európskej únie skandoval "Orbán zmizni" či "Európa". Na jednom z transparentov bolo uvedené: "Nedokážeme platiť toľko daní, koľko kradnete!"



Po ukončení zhromaždenia sa protestujúci nerozišli, ale sa začali tlačiť na schody hlavného vchodu parlamentu. Spočiatku ich vytláčal policajný kordón, ktorý obkolesil celý parlament, potom nastúpili ťažkoodenci. Polícia priebežne megafónom vyzývala zhromaždených, aby sa rozišli. Po 21.00 h zostalo vyše 1000 ľudí.

Demonštrácie proti maďarskej vláde Viktora Orbána sa dnes konali aj v Békešskej Čabe, Miškovci, Pécsi, Debrecíne, Dunaújvárosi, Šoprone, Egri, Györi, Kecskeméte, Segedíne, Szolnoku, Keszthelyi, Szombathelyi i v iných maďarských mestách. V zahraničí vyšli do ulíc nespokojní Maďari v Berlíne, Londýne, Bristole, Bruseli a v Kitzbüheli.

Na snímke ľudia protestujú na Kossuthovom námestí v Budapešti
Foto: TASR/Ladislav Vallach