Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V úvode maďarských primárok na premiéra skolaboval server

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa opozičných kandidátov systém informatiky mohol byť v sobotu zvonka napadnutý.

Budapešť 18. septembra (TASR) - V Maďarsku sa začalo v sobotu prvé kolo prvých opozičných primárok na kandidáta na post premiéra, ktorého potom spoločne podporia v parlamentných voľbách 2022. Primárne voľby však ešte dopoludnia museli prerušiť pre skolabovanie servera. Podľa servera 444.hu Celoštátna predvolebná komisia (OEB) uviedla, že server zasiahlo "masové preťaženie doposiaľ neznámeho charakteru".

"Z podrobnej technickej analýzy súvisiacej s javom značne spomaľujúcim informatický systém primárnych volieb vyplýva, že v čase medzi 06.00 h a 10.00 h sa popri masách usilujúcich sa o výmenu vlády zaujímali aj iní o primárky," píše server.

Podľa OEB nešlo o jednoduché preťaženie alebo o dobre známe formy útoku, ale o zložité, viacstupňové zneužitie. Primárky by mali pokračovať v pondelok od 07.00 h po eliminovaní všetkých možných technických rizík.

O kandidatúru na post predsedu maďarskej vlády pre budúcoročné parlamentné voľby sa v opozičných primárkach uchádzajú piati politici - starosta Budapešti Gergely Karácsony, kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd), Klára Dobrevová za Demokratickú koalíciu (DK), ktorá je manželkou expremiéra a predsedu DK Ferenca Gyurcsányana, Péter Márki-Zay z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Péter Jakab z Jobbiku a András Fekete-Győr z hnutia Momentum.

Podľa opozičných kandidátov systém informatiky mohol byť v sobotu zvonka napadnutý. "Zdá sa, že v Maďarsku existujú ľudia bojaci sa hlasu síl usilujúcich sa o zmenu vlády," napísal na Facebooku Jakab.

Blok vládnych strán Fidesz-KDNP do soboty večera nereagoval na vzniknutú situáciu. Spravodajský server hvg.hu upozornil, že verejnoprávna tlačová agentúra MTI sa vôbec nezmienila o tom, že sa začali primárky opozičných strán a neinformovala ani o skolabovaní servera.

Šéfovia DK, MSZP, Jobbiku, environmentálnej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády v parlamentných voľbách v roku 2022.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)