Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda do 24 hodín rozhodne o zatvorení škôl

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, archívna foto. Foto: EASYFOTO TASR – Ladislav Vallach

V Maďarsku evidujú 16 nakazených novým koronavírusom. Vláda v stredu vyhlásila stav núdze na území celej krajiny.

Budapešť 13. marca (TASR) - Maďarské vládne strany i parlamentné frakcie opozičných strán zastávajú názor, že v záujme ochrany obyvateľstva pred nákazou novým koronavírusom SARS-CoV-2 treba zatvoriť školy. Po schôdzke frakcií to v piatok v Budapešti oznámil minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého kabinet o tom rozhodne do 24 hodín.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV Gulyás dodal, že v prípade kladného rozhodnutia vlády by školy zostali zatvorené už od budúceho pondelka.

Predseda vlády Viktor Orbán ešte v piatok ráno vyhlásil, že verejné vzdelávacie inštitúcie v Maďarsku zatiaľ nezatvárajú, pretože vírus neohrozuje deti. Premiér ale pripomenul, že univerzity zatvorili, lebo je v nich mnoho cudzincov. "Vírus k nám priniesli cudzinci a aj nákaza sa šíri najviac medzi nimi," dodal Orbán. Odborárska organizácia pedagógov (PSZ) a Demokratické odbory pedagógov (PDSZ) však s týmto postojom vlády nesúhlasili a vo štvrtok vyhlásili, že požadujú, aby na školách boli nariadené mimoriadne prázdniny.

V Maďarsku evidujú 16 nakazených novým koronavírusom. Vláda v stredu vyhlásila stav núdze na území celej krajiny.

spravodajca TASR Ladislav Vallach