Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko na štátny sviatok sv. Štefana nepovolí ohňostroj a koncerty

Maďarská štátna vlajka veje vo vzduchu na obnovenom Kossuthovom námestí v Budapešti, archívna foto. Foto: TASR/AP

Minister inovácií a technológií László Palkovics už v pondelok avizoval, že zákaz masových podujatí s počtom nad 500 návštevníkov vláda do 15. augusta určite neodvolá.

Budapešť 16. júla (TASR) - Maďarská vláda sa v stredu zaoberala hodnotením vývoja koronavírusovej epidémie a preverovala, či bude potrebné korigovať existujúce epidemiologické opatrenia. Šéf úradu vlády Gergely Gulyás následne vo štvrtok informoval, že na základe rozhodnutia kabinetu sa tradičný ohňostroj ani koncerty na Deň sv. Štefana 20. augusta uskutočniť nebudú môcť. Píše o tom na svojej internetovej stránke denník Blikk.hu.

Minister inovácií a technológií László Palkovics už v pondelok avizoval, že zákaz masových podujatí s počtom nad 500 návštevníkov vláda do 15. augusta určite neodvolá a že je možné, že tieto opatrenia zostanú zachované aj po 15. auguste, pripomína Blikk.

Maďarsko slávi každoročne 20. augusta Deň sv. Štefana, ktorým si pripomína zakladateľa štátu a prvého uhorského kráľa.

Gulyás zdôraznil, že vládny kabinet sa pripravoval veľmi vážne na tento sviatok, avšak dospel k záveru, že vzhľadom na situáciu bude z hľadiska epidemiologickej bezpečnosti najlepšie, ak sa masové podujatia osláv neuskutočnia. Výnimkou bude iba slávnostná prísaha dôstojníkov maďarskej armády.

V súvislosti s farebným kategorizovaním jednotlivých krajín podľa epidemiologického rizika maďarská vláda rozhodla, že podľa rizika bude možné označovať samostatne aj regióny niektorých krajín. Na aktuálne platnom hodnotení epidemiologickej situácie krajín sveta však Budapešť nateraz nič nezmenila.

spravodajca TASR Ladislav Vallach