Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda nakúpila vyše dvoch miliónov testov na koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priemerná cena týchto testov je 4689 forintov (12,85 eura).

Budapešť 24. septembra (TASR) - Maďarská vláda v uplynulých mesiacoch nakúpila zo zahraničia 2.043.280 kusov testov určených na potvrdenie prítomnosti nového druhu koronavírusu v tele. Nákup riadil šéf rezortu diplomacie a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informoval vo štvrtok spravodajský server 444.hu.

Priemerná cena týchto testov je 4689 forintov (12,85 eura), uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na otázku poslanca Európskeho parlamentu (EP) za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Istvána Ujhelyiho.

Europoslanec kritizoval, že zaobstarávanie nie je transparentné, a vytkol tiež, že nákup zdravotníckych potrieb neriadi rezort zodpovedný za zdravotníctvo, ale ministerstvo zahraničných vecí. MSZP podľa jeho vyjadrenia aj naďalej trvá na tom, aby štát testoval obyvateľov zdarma.

Server pripomenul, že maďarská vláda minulý týždeň určila maximálnu cenu testovania na koronavírus vo výške 19.500 forintov (53,42 eura).

Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku dosiahol vo štvrtok 15.673, pričom za deň pribudlo 750 potvrdených prípadov nákazy. S ochorením COVID-19 zomrelo sedem starších chronicky chorých pacientov, čím počet obetí stúpol na 709. Počet laboratórne vyšetrených vzoriek dosiahol 657.437.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)