Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda odmieta verdikt súdu EÚ o tranzitných zónach

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Súd 14. mája rozhodol, že konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov EÚ.

Budapešť 19. mája (TASR) - Maďarská vláda odmieta rozsudok Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) týkajúci sa tranzitných zón na hraniciach, uviedol v utorok v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 bezpečnostný poradca predsedu maďarskej vlády György Bakondi.

Súd 14. mája rozhodol, že konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov EÚ.

Tranzitná zóna je podľa Bakondiho dobre fungujúci prvok ochrany hraníc, ktorého zrušenie by znížilo odstrašujúci účinok hraničných zábran a mohlo by spôsobiť situáciu podobnú migračnej kríze v roku 2015. Maďarská vláda využije všetky možné právne prostriedky voči tomuto verdiktu, podčiarkol.

Bezpečnostný poradca dodal, že uvoľnením obmedzenia pohybu, ktoré bolo zavedené v rámci epidemiologických opatrení, sa ukazuje, že na hlavných migračných trasách sa aktivizujú masy utečencov. "Ak Turecko opäť otvorí hranice pred migrantmi, tak na balkánskej trase stúpne počet prítomných migrantov a bude treba rátať s vážnymi konfrontáciami na turecko-gréckych hraniciach," zdôraznil Bakondi.

Podľa jeho slov ilegálni prisťahovalci znamenajú nielen bezpečnostnú, ale aj epidemiologickú hrozbu, pretože nie je známe, či sú alebo nie sú niektorí zo 130.000 ľudí, ktorí sa v súčasnosti zdržiavajú na balkánskej trase, nakazení koronavírusom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach