Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda prezentovala akčný program ochrany klímy a prírody

Maďarská štátna vlajka veje vo vzduchu na Kossuthovom námestí v Budapešti, archívna foto. Foto: TASR/AP

Akčný program ráta s tým, že od nadnárodných spoločností sa bude očakávať používanie technológií šetrných k životnému prostrediu.

Budapešť 19. február (TASR) - Osembodový akčný program ochrany klímy a prírody predstavil v stredu v Budapešti šéf maďarského rezortu inovácií a technológií László Palkovics. Podľa spravodajského servera 24.hu minister oznámil, že súčasťou programu bude zákaz používania jednorazových plastov i ochrana tokov od odpadu priplaveného zo zahraničia.

Akčný program ráta s tým, že od nadnárodných spoločností sa bude očakávať používanie technológií šetrných k životnému prostrediu. V nadchádzajúcich desiatich rokoch sa majú rozšíriť kapacity solárnych elektrárni na šesťnásobok, podporí sa vývoj a rozšírenie lacných elektromobilov, zavedú sa vozidlá hromadnej dopravy s nízkou, prípadne nulovou emisiou škodlivých látok, budú vydané štátne environmentálne dlhopisy a príchodom každého novorodenca bude treba vysadiť desať stromov.

Palkovics dodal, že od 1. júla začnú v Maďarsku likvidovať ilegálne skládky odpadu a v ten istý deň zriadia aj Úrad pre odpadové hospodárstvo. Úlohou nového orgánu bude kontrolovať hospodárenie s odpadmi, odhaľovanie ilegálnych skládok, ako aj vynucovanie spolupráce majiteľov nehnuteľností pri odstraňovaní odpadu.


spravodajca TASR Ladislav Vallach