Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarské vládne strany zaujímajú iba hlasy zahraničných Maďarov

Vyhlásil uplynulý víkend v Bukurešti rumunský minister zahraničných vecí Titius Corlatean.

Budapešť 18. februára (TASR) - Maďarské vládne strany zaujímajú iba hlasy Maďarov zo Sedmohradska, preto prehlbujú napätie kauzou sikulskej vlajky. Vyhlásil uplynulý víkend v Bukurešti rumunský minister zahraničných vecí Titius Corlatean v reakcii na to, že v piatok 15. februára na priečelie maďarského parlamentu vyvesili vlajku Sikulov.

Ako uviedlo internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság Corlatean v relácii rumunskej televízie vyhlásil, že maďarská vládna strana Fidesz manipuluje Maďarov žijúcich v zahraničí a v prípade vlajky Sikulov ju zaujímajú iba voličské hlasy sedmohradských Maďarov.

Dodal, že za emóciami, ktoré sa v týchto dňoch prejavili v Maďarsku a za "obavami o osud zahraničných Maďarov" je obyčajná vypočítavosť. "Maďarských politikov, ktorí mávajú so sikulskou vlajkou, zaujíma iba tých 200.000-300.000 hlasov, ktoré môžu dostať od Maďarov žijúcich v Rumunsku - držiteľov maďarského občianstva. Budapešť jednoducho manipuluje sedmohradskými, vojvodinskými a slovenskými Maďarmi," povedal rumunský minister.

Corlatean označil za provokáciu, že v piatok z iniciatívy predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra vyvesili v rámci "národnej solidarity" vlajku Sikulov, ktorá spôsobila v uplynulých dňoch diplomatický rozruch medzi Maďarskom a Rumunskom. V parlamente vtedy zasadalo Fórum maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF), Kövér sa rozhodol využiť túto príležitosť na vyvesenie vlajky.

Šéf rumunskej diplomacie vyjadril názor, že na maďarský krok zareaguje aj rumunský parlament. Zdôraznil, že vlajka Sikulov v podstate symbolizuje etnicky založenú autonómiu, čo je pre Rumunsko neprijateľné a podotkol, že územnú autonómiu je potrebné oddeliť od "prirodzeného nároku" na zachovanie identity.

Rumunský minister vyjadril nádej, že tieto problémy bude možné vyriešiť prostredníctvom dialógu. Podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén v úvode piatkového KMKF vyhlásil, že používanie symbolov národných spoločenstiev je základným ľudským právom. Vicepremiér vyjadril vďaku všetkým samosprávam v Maďarsku, ktoré podobným spôsobom vyjadrili a ešte vyjadria solidaritu Maďarom v Sedmohradsku, ktorým používanie sikulskej vlajky nedávno miestne úrady v Rumunsku zakázali.