Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Voľby do samospráv v Maďarsku a europarlamentu budú v rovnaký deň

Na archívnej snímke predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Vládny blok v parlamente v rámci novely ústavy presadil aj zmenu názvov žúp (megye) na stolice (vármegye).

Budapešť 19. júla (TASR) - Voľby do miestnych samospráv v Maďarsku a do Európskeho parlamentu sa od roku 2024 budú konať v rovnaký deň a župy budú od budúceho roka premenované na stolice. Rozhodli o tom v utorok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia v rámci mimoriadnej dvojdňovej schôdze parlamentu. Informuje spravodajca TASR v Budapešti na základe správy agentúry MTI.

Spojenie dvoch volieb zdôvodnili poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP znížením finančných nákladov. Za príslušnú novelu ústavy, ktorá si vyžadovala dvojtretinovú väčšinu, hlasovalo 140 poslancov a 36 bolo proti.

V poradí ide o 14. novelu ústavy. Túto ústavu vládny blok presadil v roku 2011 s platnosťou od 1. januára 2012.

Vládny blok v parlamente v rámci novely ústavy presadil aj zmenu názvov žúp (megye) na stolice (vármegye). Zmena bude platiť od 1. januára budúceho roka. Fidesz-KDNP v zdôvodnení pripomína, že od založenia Uhorska až do roku 1949 boli stolice základným územným prvkom štátnej správy.

"Termín 'vármegye' lepšie zdôrazňuje, že ústredným myšlienkovým motívom štátnej správy a štruktúry Maďarska je národná suverenita a prostredníctvom nej ochrana základných kameňov európskej civilizácie," píše vládny blok v zdôvodnení zmeny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)