Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na voľby sa zaregistrovalo vyše 114.000 zahraničných Maďarov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Vo voľbách 2014 maďarskí občania, ktorí nemajú trvalé bydlisko v Maďarsku, budú voliť po prvý raz.

Budapešť 20. januára (TASR) - Na parlamentné voľby v Maďarsku, ktoré prezident János Áder v sobotu vypísal na 6. apríla, sa do 19. januára zaregistrovalo 114.508 zahraničných Maďarov. Vo voľbách 2014 maďarskí občania, ktorí nemajú trvalé bydlisko v Maďarsku, budú voliť po prvý raz.

Podľa dnešnej informácie spravodajského servera Vg.hu maďarským parlamentným stranám sa vyplatí viesť volebnú kampaň najmä v Rumunsku, kde avizovalo záujem o volebnú účasť už 51.944 príslušníkov maďarskej menšiny.

Po Rumunsku najvýznamnejší počet registrácií k maďarským voľbám zaznamenali v Srbsku, kde sa zaregistrovalo doposiaľ 18.958 držiteľov maďarského občianstva. Na ďalších miestach s počtom záujemcov je Nemecko a USA, aj v týchto krajinách bude podľa servera záujmom maďarských politických strán viesť volebnú kampaň.

Počet krajín, z ktorých prišli žiadosti o registráciu na maďarský Národný volebný úrad (NVI), stúpol na 61.

V krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine - odovzdalo prostredníctvom internetu žiadosť o registráciu 815 žiadateľov. V zmysle platného volebného zákona nenahlasujú svoje bydlisko, ale iba kontaktnú adresu - e-mail, prípadne faxové číslo.

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén v novembri 2012 uviedol, že maďarská vláda bude dbať na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.