Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarsko volí premiéra, proti Orbánovi zahlasujú dve opozičné strany

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Predstavitelia strany Momentum by na čele národa chceli vidieť čestnejšiu a zodpovednejšiu vládu, než akú ponúka Orbán.

Budapešť 16. mája (TASR) - Maďarské Národné zhromaždenie bude v pondelok popoludní hlasovať o zvolení predsedu Fideszu Viktora Orbána za predsedu novej vlády po víťazných aprílových voľbách. Opozičné strany Momentum a Hnutie naša vlasť už avizovali, že budú hlasovať proti Orbánovmu zvoleniu a Jobbik sa hlasovania ani nezúčastní, informoval spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server Magyar Hang (hang.hu).

Podpredsedníčka Hnutia naša vlasť Dóra Dúróová na Facebooku uviedla, že Fideszu sa nepodarilo dosiahnuť prelom v národno-strategických otázkach, pritom však korupcia za jeho vlády "išla na plné obrátky".

Predstavitelia strany Momentum by na čele národa chceli vidieť čestnejšiu a zodpovednejšiu vládu, než akú ponúka Orbán.

Predseda Jobbiku Péter Jakab na sociálnej sieti uviedol, že ak bude treba hlasovať v zákonodarnom zbore o zvyšovaní platov a dôchodkov či prípadne o zlepšení zdravotníctva, školstva a verejnej bezpečnosti, tak jeho strana v parlamente bude. "O hlúpostiach nebudeme hlasovať," dodal Jakab, podľa ktorého je podstatne dôležitejšie pribrzdiť zdražovanie než "korunovať Orbána".

Predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány počas interpelácií v parlamente vyhlásil, že DK považuje vznikajúcu Orbánovu vládu za nezákonnú a nemorálnu, pretože podľa neho vo voľbách bola verejnosť zmanipulovaná a voľby neboli ani slobodné, ani čestné. Predseda parlamentu László Kövér na jeho vystúpenie zareagoval obvinením, že Gyurcsány "spáchal voči Maďarsku všetky existujúce trestné činy" a dodal, že toto bol posledný prípad, čo mu neodňal slovo, keď demokraticky zvolenú vládu označil za nezákonnú.

V parlamentných voľbách 3. apríla hlasovalo za vládny blok Fidesz-KDNP rekordných vyše tri milióny voličov. Blok tak získal už štvrtýkrát po sebe dvojtretinovú väčšinu hlasov v zákonodarnom zbore.

spravodajca TASR Ladislav Vallach