Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vrahom v domácej väzbe nemohli bez ich súhlasu nasadiť náramky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa novely zákona, ktorá platí od 1. septembra, už nasadenie monitorovacieho zariadenia bude povinné v prípade, ak sa zadržaný dostane do domácej väzby kvôli uplynutiu lehoty vyšetrovacej väzby.

Budapešť 7. októbra (TASR) - Maďarska polícia stále pátra po dvoch mužoch z gangu obvineného z lúpežných vrážd starých ľudí, ktorí ušli v obci Ároktö na severovýchode krajiny v noci z piatka na sobotu z domácej väzby.

Súd v zmysle platného zákona v čase uvalenia domácej väzby im bez ich súhlasu nemohol nasadiť monitorovacie náramky, uviedol dnes podľa agentúry MTI hovorca Súdu hlavného mesta Péter Póta.

Podľa novely príslušného zákona, ktorá platí od 1. septembra, už nasadenie monitorovacieho zariadenia bude povinné v prípade, ak sa zadržaný dostane do domácej väzby kvôli uplynutiu lehoty vyšetrovacej väzby, poznamenala MTI.

Šesťčlenný gang tvorili už trestaní muži, ktorí sú v blízkom príbuzenstve. Podľa prokurátora v období rokov 2008-09 v desiatke prípadov v noci maskovane prepadávali spiacich starých ľudí v Budapešti a jej okrajových častiach. Páchatelia obete zviazali, surovo bili a okrádali o cennosti, pričom dvaja seniori prišli o život.

Členov gangu prokurátor obvinil v ďalších prípadoch aj z pokusu o vraždu. V súdnom procese obvinení vinu popierali. Kauza gangu z Ároktö sa na jar tohto roka v Maďarsku stala známou tým, že v prípade viacerých obvinených sa skončila štvorročná lehota vyšetrovacej väzby, a preto sa dostali do domáceho väzenia.