Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Výdavky na lieky bez lekárskeho predpisu opäť stúpajú

Foto: TASR/Milan Kapusta

Po roku 2011 začal v Maďarsku opäť stúpať pomer výdavkov obyvateľov na lieky oproti výdavkom zdravotnej poisťovne, napísal dnes server Vilaggazdasag. hu.

Budapešť 17. apríla (TASR) - Po roku 2011 začal v Maďarsku opäť stúpať pomer výdavkov obyvateľov na lieky oproti výdavkom zdravotnej poisťovne, napísal dnes server Vilaggazdasag.hu.

Vlani takmer polovicu výdavkov obyvateľstva na lieky tvorili prípravky bez lekárskeho predpisu. U týchto liekov zaznamenali medziročne 10,6-percentný nárast.

Za lieky bez receptu minuli Maďari vlani 297 miliárd forintov (eur), čo je skoro polovica celého objemu predaja liekov. Podľa experta na farmaceutický priemysel Tibora Feketeho 58 percent výdavkov v lekárňach tvoria doplatky za prípravky predpísané lekárom.

Pomer liekov bez predpisu stúpol zo 16 percent v roku 2011 na 29,5 percenta v roku 2014. Súčasne však klesla zhruba na 50 percent miera finančnej podpory liekov zo strany zdravotnej poisťovne (Országos egészségügyi pénztár - EOP).

V roku 2014 minuli obyvatelia Maďarska na lieky v priemere 195 eur, v kategórii liekov na predpis to bolo 155 eur. Priemer krajín Európskej únie ročných výdavkov obyvateľa na lieky pred desiatimi rokmi bol až 250 eur, pritom ale zdravotný stav Maďarov je ďaleko horší ako európsky priemer, konštatoval Vilaggazdasag.

Pomer výdavkov, vynakladaných obyvateľmi Maďarska na lieky, začal stúpať od roku 2005, najskôr v malej miere, potom od roku 2007 výrazným spôsobom. Proces sa zastavil v roku 2009, kedy obyvatelia zaplatili zhruba 40 percent výdavkov. Od roku 2011 začal tento pomer opäť stúpať a vlani dosiahol 49,6 percenta, spresnil server.