Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vypísali odmenu za nájdenie poslednej kórejskej obete zrážky lodí

Na snímke muž sa pozerá na kvety a vence položené neďaleko Margitinho mosta pri príležitosti prvého výročia tragickej zrážky výletnej lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány, na ktorej sa plavila skupina kórejských turistov 29. mája 2020 v Budapešti. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zo spôsobenia zrážky s vyhliadkovou loďou je obvinený Jurij C., ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn.

Budapešť 1. júna (TASR/Teraz.sk) - Odmenu milión forintov (2524 eur) za nájdenie doposiaľ nezvestnej poslednej obete tragickej zrážky osobných lodí na Dunaji v Budapešti z mája 2019 vypísali v stredu na webovej stránke Veľvyslanectva Kórejskej republiky v Budapešti a v jednom maďarskom denníku. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie ATV.

Kórejský konzulát uviedol, že pátranie a odmenu za nájdenie pozostatkov Kórejčanky, ktorá mala v čase nehody 41 rokov, vypísali v záujme upokojenia pozostalých a z dôvodu piety.

Súdny proces v kauze zrážky osobných lodí pokračuje 23. júna. Vlani 16. decembra súd vypočul ďalších preživších tejto nehody, ktorá si večer 29. mája 2019 vyžiadala 28 obetí vrátane 26 juhokórejských turistov.

Zo spôsobenia zrážky s vyhliadkovou loďou je obvinený Jurij C., ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn. Čelí obvineniu z ohrozenia vodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody a z trestného činu 35-násobného neposkytnutia pomoci.

Vyhliadková loď Hableány sa v tragický večer plavila s 33 Kórejčanmi a dvojčlennou posádkou na palube. Haváriu, ktorá sa stala medzi piliermi Margitinho mosta, prežili iba siedmi kórejskí turisti. Z 28 obetí – vrátane dvojčlennej maďarskej posádky – doposiaľ nenašli 41-ročnú ženu, po ktorej mesiace intenzívne pátrali na viacerých úsekoch Dunaja.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)