Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Weber ocenil, že maďarská vláda ukončí kampaň proti Junckerovi

Na archívnej snímke volebný bilbord vládnej strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána s nápisom Spolu by rozobrali hranice. Bilbord zobrazuje amerického finančníka Georgea Sorosa (uprostred), zľava sú - Bernadetta Szélová z ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) (vľavo), predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány, Gergely Karácsony z bloku Maďarská socialistická strana (MSZP) - Dialóg (Párbeszéd) a predseda ultrapravicovej strany Jobbik Gábor Vona. Foto: TASR/AP

Ukončenie spornej plagátovej kampane je jednou z podmienok zotrvania Fideszu v EPP.

Budapešť 7. marca (TASR) - Predseda politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber ocenil vo štvrtok vyhlásenie maďarskej vlády, že ukončí spornú plagátovú kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v eurovoľbách, podľa spravodajského servera Index.hu vo Varšave pre agentúru Reuters uviedol, že to považuje za dobré znamenie, pretože je to jednou z podmienok zotrvania Fideszu v EPP.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás vo štvrtok vyhlásil, že kritizovaná kampaň sa skončí 15. marca. "Na budúci týždeň budú odstránené bilbordy s Junckerom a namiesto nich budú inštalované plagáty propagujúce program podpory rodiny. Tým sa splní požiadavka Manfreda Webera," dodal predstaviteľ maďarskej vlády.

Weber určil tri podmienky, aby si mohla strana Fidesz na čele s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zachovať členstvo v EPP. Okrem zastavenia kampane útočiacej na Junckera a Sorosa sa má Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EPP a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.


spravodajca TASR Ladislav Vallach