Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Müllerová: Britský variant spôsobuje väčšinu koronavírusových infekcií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová zdôraznila, že britské, africké a brazílske varianty sú podstatne infekčnejšie než pôvodný variant vírusu SARS-CoV-2.

Budapešť 25. marca (TASR) - Takmer všetky prípady ochorenia COVID-19 spôsobuje v Maďarsku už britský variant nového druhu koronavírusu, vyhlásila vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa agentúry MTI dodala, že krajina sa nachádza v mimoriadne intenzívnej fáze tretej vlny koronavírusovej pandémie.

"Za posledný deň zomrelo aj napriek mimoriadnemu úsiliu zdravotníkov 272 chorých (najviac od vypuknutia koronavírusovej pandémie) a mnohých treba hospitalizovať. Príčinou je dominancia britského variantu koronavírusu," dodala šéfka zdravotnej služby.

Podľa jej slov začiatkom marca identifikovali v Maďarsku britskú mutáciu vo vyše 70 percentách prípadov nákazy, teraz však spôsobuje už takmer všetky koronavírusové infekcie.

Müllerová zdôraznila, že britské, africké a brazílske varianty sú podstatne infekčnejšie než pôvodný variant vírusu SARS-CoV-2. Navyše covidové ochorenie spôsobené mutáciami, má u pacientov radikálnejší priebeh.

Počet aktuálne nakazených stúpol za uplynulý deň o 3602 potvrdených prípadov na 196.553. Hospitalizovaných je 11.760 pacientov, pričom umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 1467 z nich.

Doterajšou bilanciou pandémie v Maďarsku je 603.347 infikovaných a 19.224 úmrtí.

spravodajca TASR Ladislav Vallach