Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku začal štrajk učiteľov, rezort ho považuje za protiprávny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarská odborová konfederácia (MASZSZ) podporí požiadavky štrajkujúcich učiteľov formou popoludňajšieho sprievodu áut ulicami Budapešti.

Budapešť 31. januára (TASR) - Na mnohých maďarských školách sa v pondelok začal výstražný štrajk pedagógov v čase od 08.00 do 10.00 h. V záujme riešenia problémov vo vzdelávaní ho vyhlásili Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a Odborový zväz pedagógov (PSZ).

Podľa spravodajského servera Magyar Hang (hang.hu) sa pomer štrajkujúcich učiteľov na jednotlivých školách líši a existujú aj školy, kde žiadni pedagógovia neprerušili prácu. Na všetkých školách zabezpečili pedagogický dozor.

Počet štrajkujúcich oznámia odborári popoludní na tlačovej besede. Maďarská odborová konfederácia (MASZSZ) podporí požiadavky štrajkujúcich učiteľov formou popoludňajšieho sprievodu áut ulicami Budapešti.

Rezort ľudských zdrojov označil prerušenie práce učiteľov za protizákonné. "V tejto otázke neexistuje platné súdne rozhodnutie, preto rodičia v pondelok môžu pokojne zobrať deti do školy," uviedlo minulú stredu ministerstvo.

Predsedníčka odborov PSZ Zsuzsa Szabóová však minulý štvrtok vyhlásila, že v tejto otázke môže rozhodovať jedine maďarský súd, a nie ministerstvo.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)