Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku začala schôdza parlamentu, v utorok zloží sľub nová vláda

Na snímke uprostred predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán skladá slávnostný sľub na pôde parlamentu v Budapešti v pondelok 16. mája 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súčasne s novelou ústavy bude upravený aj zákon o ochrane pred katastrofami

Budapešť 23. mája (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia diskutujú v pondelok o správe parlamentných výborov o 10. novele ústavy, ktorou vláda dopĺňa ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server vg.hu.

Súčasťou dvojdňovej schôdze parlamentu bude tento týždeň v utorok aj zloženie sľubu členov novej vlády premiéra Viktora Orbána.

Súčasne s novelou ústavy bude upravený aj zákon o ochrane pred katastrofami. Ak zákonodarný zbor schváli tieto návrhy, vláda bude mať možnosť vyhlásiť stav núdze v prípade ozbrojeného konfliktu v susednej krajine i v prípade humanitárnej katastrofy, píše vg.hu.

Ministerka spravodlivosti Judit Vargová predložila parlamentu novelu ústavy 3. mája. "Rusko-ukrajinská vojna spôsobila humanitárnu situáciu, akú svet nezažil od druhej svetovej vojny, pričom sa zmenili aj vyhliadky európskej ekonomiky. V súvislosti s týmito výzvami je potrebné vytvoriť priestor na účinnú a rýchlu reakciu štátu," zdôvodnila ministerka návrh novely.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)