Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku začali kontrolovať domovy dôchodcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príslušníci maďarskej armády v chemických ochranných odevoch začali na Veľkonočnú nedeľu dezinfikovať domov dôchodcov v Budapešti na Peštianskej ceste.

Budapešť 15. apríla (TASR) - V záujme ochrany starších ľudí, ktorí sú z hľadiska hrozby nákazy novým druhom koronavírusu najohrozenejší, nariadila šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová celoštátnu kontrolu domovov dôchodcov.

V stredu v Budapešti na tlačovej konferencii krízového štábu Müllerová povedala, že cieľom priebežného preverovania sociálnych zariadení pre seniorov je zistiť, či sú dodržiavané opatrenia proti šíreniu epidémie.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV sa kontroly začali v utorok a do konca týždňa by mali byť známe prvé výsledky.

Šéfka ÁNTSZ-u spresnila, že v Maďarsku je celkom 1035 domov dôchodcov, v ktorých je počet obyvateľov veľmi odlišný. Kontroly začali úrady v zariadeniach s najväčším počtom dôchodcov. Poznamenala, že nákaza novým koronavírusom sa objavila po dvoch budapeštianskych domovoch už aj v zariadeniach mimo hlavného mesta.

Príslušníci maďarskej armády v chemických ochranných odevoch začali na Veľkonočnú nedeľu dezinfikovať domov dôchodcov v Budapešti na Peštianskej ceste, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo už 13 pacientov a infikovaných je tam aktuálne 212 seniorov.

V domove dôchodcov s 94 obyvateľmi v VI. budapeštianskom obvode potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu minulý víkend v 60 prípadoch.

Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku 134 pacientov. Nákazu novým druhom koronavírusu (SARS-CoV-2) potvrdili celkom v 1579 prípadoch.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach