Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko spustilo mimoriadne očkovanie učiteľov

Na snímke praktický lekár podáva žene prvú dávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19 v maďarskom meste Nyiregyhaz vo štvrtok 1. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Šéf úradu vlády povedal, že začnú otvárať školy v priebehu týždňa po tom, čo bude v Maďarsku zaočkovaných 2,5 milióna ľudí. Pri terajšom tempe podávania vakcín by to mohlo byť najskôr 12. apríla.

Budapešť 1. apríla (TASR) - Na vyše 400 nemocničných očkovacích miestach v Maďarsku sa začalo vo štvrtok mimoriadne očkovanie pedagógov materských škôl a učiteľov škôl, informoval operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Do 29. marca sa ich zaregistrovalo takmer 215.000. Šéf úradu vlády minulý týždeň povedal, že v zmysle rozhodnutia kabinetu začnú otvárať školy v priebehu týždňa po tom, čo bude v Maďarsku zaočkovaných 2,5 milióna ľudí, čo by pri terajšom tempe podávania vakcín mohlo byť najskôr 12. apríla.

Pedagógovia však vyjadrili obavy, že v tak krátkom čase ešte nebudú mať vybudovanú dostatočnú imunitu, a všetky odborárske organizácie učiteľov vyzvali vládu, aby to vzala do úvahy a školy otvárala neskôr.

Celkový počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol do štvrtka v Maďarsku na 20.995. Vírusom SARS-CoV-2 sa doteraz preukázateľne nakazilo 661.721 osôb, aktuálne je infikovaných 230.161 ľudí. Vakcínou proti covidu zaočkovali v Maďarsku doteraz 2.065.948 ľudí, aj druhú dávku očkovacej látky dostalo 787.207 z nich.

spravodajca TASR Ladislav Vallach